10. HRVATSKI KONGRES ENDOSKOPSKE KIRURGIJE S MEĐUNARODNIM SUDJELOVANJEM

Ispis

KONGRES JE USPJEŠNO ZAVRŠEN - pročitajte izvješće s kongresa i zapisnik Skupštine HDEK-a

Na kongresu je bilo više od 250 sudionika s preko 140 prezentacija. Po prvi put smo na našem kongresu imali i vrlo uspješnu specijalizantsku sekciju (s nagradama za specijalizante), kao i posebne sjednice o manje invazivnoj endoskopskoj kirurgiji, kao i  sjednicu o pravnoj odgovornosti kirurga.

Specijalizantske nagrade su dobili:

1. dr. Kristina Bitunjac. OB "Hrvtaski ponos", Knin i KBC Split
2. dr. Robert Kliček, KB Dubrava, Zagreb
3. dr. Alen Pajtak, OB Varaždin

Sažetci su objavljeni u službenom glasilu Acta Chirurgica Croatica.

Tijekom kongresa je održana i SKUPŠTINA HDEK-a:

ZAPISNIK

Skupštine HDEK-a održane 18.11.2010. u Splitu

 

Na početku skupštine prihvaćen je Dnevni red po točkama:

1.      Izvješće o 10. hrvatskom kongresu endoskopske kirurgije s međunarodnim sudjelovanjem

2.      Prijedlog mjesta organiziranja slijedećeg kongresa (11. HKEK 2012. godine)

3.      Prijedlog Pravilnika o edukaciiji HDEK-a

4.      Prijedlozi promjena članova UO HDEK-a

5.      Različito

 

Ad. 1. Prof.dr.sc. Perko je iznio podatke o uspjehu 10. hrvatskog kongresa endoskopske kirurgije koji se upravo održaao, od 17.11.2010. do 19.11.2010. u Splitu.  Kongres je bio veoma dobro posjećen, obrađene teme su potakle živahne diskusije i konstruktivne zaključke. Specijalizantska sekcija je bila jako uspješna te su i podijeljene nagrade najboljim radovima. Na kongresu je sudjelovalo oko 250 sudionika, s oko 140 različitih prezentacija i predavanja.

 

Ad. 2. Na prijedlog Predsjedništva HDEK jednoglasno je izabran Slavonski Brod kao mjesto slijedećeg 11. hrvatskog kongresa endoskopske kirurgije koji bi se trebao održati 2012. godine. Kolege iz Slavonskog Broda su prihvatili obvezu da ispitaju mogućnost organiziranja kongresa, te će se o tome naknadno očitovati.

 

Ad. 3. Prof.dr.sc. Bekavac-Bešlin je predstavio prijedlog Pravilnika o edukaciji HDEK-a. Pravilnik je dostupan i na web stranicama Društva. Dogovoreno je da će Povjerenstvo za edukaciju još detaljno raspraviti navedeni Pravilnik, te će konačni prijedlog Pravilnika dostaviti UO Društva.

 

Ad. 4. Zbog različitih poslovnih obveza  pojedini članovi UO HDEK-a nisu bili u mogućnosti obavljati svoje obveze prema UO te su na prijedlog Predsjedništva izvršene izmjene u sastavu UO: Umjesto M. Wokauna izabran je Ivica Stojanović (OB Dubrovnik), a umjesto Krešimira Raguža izabran je Darko Kraljik (Opća bolnica "Dr. Josip Benčević, Slavonski Brod).

 

Ad. 5. Zbog velikog interesa koji je izazvala sekcija o pravnoj zaštiti i sudskom vještačenju u medicinskoj struci predloženo je da se na državnoj razini izradi popis mogućih komplikacija pri različitim endoskopskim zahvatima te da se uniformira pismena suglasnost bolesnika za operacijski zahvat. Taj prijedlog je usvojen i na nekoj od slijedećih skupština će biti predstavljen nacrt dokumenata, a što je dužnost Povjerenstva za sudska pitanja.